"Syftet med boken är att skapa en bättre beredskap för omsorgs- och omvårdnadsföreträdare inför mediemöten. Målgruppen är främst högskolestuderanden inom omsorg, omvårdnad och socialt arbete. Boken, som är både välskriven och pedagogiskt upplagd, fyller definitivt en lucka vid dessa utbildningar”. Anders Östnäs, BTJ-häftet, Bibliotekstjänst, Lund, 2004.
”Medias roll i samhällsdebatten har otvetydigt stor betydelse. Ofta ges en kritisk bild av det arbete som bedrivs inom vård och omsorg och det professionella arbetet kommer sällan på pränt. Jörgen Lundälv har sammanfattat sina tankar om mediamöten i boken, Omvårdnad och omsorg i massmedia. Texten bygger på intervjuer med sjuksköterskor och socialarbetare och skrevs ursprungligen inom ramen för ett forskningsprojekt vid Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet.
"Det är en angelägen bok som ger konkreta tips på hur man kan hitta vägar för att finna större öppenhet mellan journalister och vårdpersonal. Framförallt är det kapitel som handlar om förberedelse för intervjuer användbart. Att boken handlar om sjuksköterskor är intressant med tanke på att just denna yrkesgrupp sällan kommer till tals i media utifrån sina yrkeskunskaper. Som socialarbetare behöver man fundera över hur man kan handskas med media på ett fruktbart och konstruktivt sätt. Att se media som en tillgång, att själv inbjuda till intervjuer samtidigt som det kollegiala stödet på en arbetsplats är viktigt för den som uttalar sig i pressen, är några av de synpunkter som Lundälv tar upp. Hur ämnen, som omhändertagande av barn och tvångsingripanden, kan diskuteras med journalister är andra frågor som belyses". May Nilsson, Facktidskriften Socionomen, september 2004 (recension).