"Förmåga till välfärd. Trafikskadades upplevelser och liv - ett drama om bemästring". Doktorsavhandling i socialpolitik, 1998.

Recension av doktorsavhandlingen, häfte 23/1998 i Bibliotekstjänst i Lund 

 

"Socialt liv och copingstrategier efter en trafikolycka utgör fokus i boken. Författaren, som har disputerat vid Socialpolitiska institutionen, Helsingfors, har intervjuat 20 personer i olika åldrar och med olika skador, boende i Finland och i Sverige. Hur ter sig livet efter en olycka? och Hur bemästras livssituationen? är frågor som avhandlingen belyser. Att gå från social ofärd (vid skadetillfället) till välfärd (då en anpassning/coping sker) innebär fysiska prövningar, psykiska övervinningar och existentiell tankeverksamhet. En del i avhandlingen utgörs av personernas livsakter. Tillsammans bildar dessa det sociala välfärdsdramat. Akternas rbruker är t.ex. När livet rämnar, Vägen till självförverkligande och altruism, Bemästringens ansikte. Avhandlingen är intressant, både innehållsligt och metodmässigt. Rikligt med referenser ges och sammanfattningar på engelska och finska ingår.//"Personernas berättelser fångar läsaren. Kunskaper och erfarenheter som de trafikskadade personerna själva bär på är värdefulla inte minst för rehabiliteringspersonal. Språkbruket är mycket tilltalande" (Birgitta Lundgren Pierre, Bibliotekstjänst, Lund).

 

"Lundälv visar på ett överskådligt och lättförståeligt sätt de sociala konsekvenserna av de stora folkhälsoproblem som trafikskadade i Sverige och Finland utgör" (Lasse Koski, Svensk Handikapptidskrift nr8/1998).

 

"Svensk Trafikmedicinsk Förenings Forskningsfonds stipendium har tilldelats Jörgen Lundälv för att vetenskapligt och med inlevelse ha studerat livsvillkoren för gravt trafikskadade individer i Sverige och Finland" (Lars Ysander och Ulf Björnstig, 1998).

 

"En diger doktorsavhandling"//"Det finns mycket som stämmer till eftertanke i den här boken" (Smålandstidningen, 1998).

 

"Vad händer i en människas inre när han eller hon råkat ut för en svår olycka? Författaren Jörgen Lundälv ser att många olycksoffer har en stor livsglädje och gärna delar med sig av sina erfarenheter" (Västerbottens Folkblad, 1998).

 

"Boken bör vara av värde främst för vårdgivare inom traumavård och rehabilitering samt som tankeställare åt berörda brukarorganisationer" (Richard Levi, med dr, enhetschef Spinalis, Karolinska sjukhuset, Stockholm, Läkartidningen).

 

"Hela familjen bör få veta vad som väntar för att komma tillbaka till ett vanligt liv" (Trauma nr 3-4/1998, Riksföreningen för sjuksköterskor inom trauma).

 

"Undersökningen är omfattande och mycket förtjänstfullt genomförd. Resultaten såväl i kvantitativa som kvalitativa delen har hög innebördsrikedom och en klar empirisk förankring och det teoritillskott som forskningen bidrar med är förtjänstfullt" (Katie Eriksson, professor i vårdvetenskap vid Åbo Akademi, Finland, 1998).

 

 

 

 

 

Avhandlingen och dess kapitel kan laddas ned här.